Advies over wielen

Hieronder veelgestelde vragen over de wielen

1. ZWENKWIEL OF BOKWIEL?

Afhankelijk van de toepassing kunt je het beste 4 zwenkwielen (met of zonder rem) of 2 zwenkwielen en 2 bokwielen gebruiken. Wanneer je veel verschillende kanten op moet manoeuvreren met de wielen kun je het beste 4 zwenkwielen nemen. Wanneer er ook veel recht mee gereden moet worden kunnen er beter 2 bokwielen en 2 (geremde) zwenkwielen toegepast worden.

Verschil tussen bokwielen, zwenkwielen en geremde zwenkwielen?

Bokwielen zijn wielen die alleen heen/weer kunnen rollen, met deze wielen kunt u eenvoudig één kant op rijden.

Zwenkwielen met topplaat zijn wielen die alle kanten op kunnen draaien, en kunt u alle richtingen op rijden, de bevestiging is d.m.v. een topplaat met vier boutgaten.

Geremde zwenkwielen met topplaat zijn wielen die alle kanten op kunnen draaien, zodra ze op de rem worden gezet kan het wiel niet meer rollen en wordt ook de draairichting geblokkeerd. Deze wielen zijn dus dubbel geremd. De bevestiging is d.m.v. een topplaat met 4 boutgaten.

Zwenkwielen met centraal gat zijn wielen die alle kanten op kunnen draaien, en kunt u alle richtingen op rijden, de bevestiging is d.m.v. één centraal gat met 1 boutgat.

Geremde zwenkwielen met centraal gat zijn wielen die alle kanten op kunnen draaien, zodra ze op de rem worden gezet kan het wiel niet meer rollen en wordt ook de draairichting geblokkeerd. Deze wielen zijn dus dubbel geremd. De bevestiging is d.m.v. één centraal gat met 1 boutgat.

Geremde zwenkwielen met richtingvastzetter zijn wielen met een rem, maar deze kunnen tevens zonder op de rem te staan de richting blokkeren.

 

2. BEREKENING VAN HET DRAAGVERMOGEN.

Welk draagvermogen heb ik nodig?

Het juiste draagvermogen kunt u het beste uitrekenen door het totale gewicht te delen door 3. Dit adviseren wij omdat bij niet vlakke ondergrond het voor kan komen dat één wiel 'los' van de grond komt, en het gewicht dus op 3 wielen rust.

Is het draagvermogen wat bij het product staat per wiel?

Ja, het draagvermogen wat bij het product staat is per wiel.

 

3. TOPPLAAT OF CENTRAAL GAT?

Onze wielen met een topplaat hebben een plaatbevestiging met 4 boutgaten. Deze topplaten hebben de standaard afmetingen.

Wielen met een centraal gat hebben slechts 1 gat om het wiel te bevestigen.

Omdat de bouwhoogte van topplaat-wielen en centraal gat-wielen van elkaar afwijken, kunnen deze soort wielen niet in combinatie met elkaar gebruikt worden.

Dus u besteld of bok-, zwenk- en geremde zwenkwielen met topplaat. Of u besteld zwenk- en geremde zwenkwielen met centraal gat. Bokwielen met centraal gat zijn niet verkrijgbaar.

 

4. WELK WIEL KAN BUITEN?

Al onze wielen zijn gegalvaniseerd en kunnen dus redelijk lang buiten staan voordat ze gaan roesten.

Onze kogellagers zijn afgedicht, maar aan te bevelen is een glijdlagerwiel te nemen. Rollagers zijn minder geschikt en dienen vet gehouden te worden.

Wilt u absoluut op safe spelen dan kunnen wij ook RVS wielen met (eventueel) RVS lagers leveren.

Houdt er wel rekening mee dat niet elke ondergrond buiten geschikt is voor ieder soort wiel.